Komponenty rolnicze

Kreda pastewna
Jest naturalną skałą pochodzenia osadowego. Charakteryzuje się wysoką zawartością składnika aktywnego (średnio 95%) – wapnia w postaci węglanu wapnia i dobrą jego przyswajalnością, przy niskim udziale pozostałych składników np. krzemionki. Oferowany materiał paszowy o różnej granulacji produkowany jest w sposób ekologiczny, bez dodatków technologicznych i charakteryzuje się stabilnym składem chemicznym i granulometrycznym. Stanowi bardzo istotny dodatek paszowy, będący źródłem cennego wapnia dla zwierząt.
Korzyści stosowania kredy pastewnej:
- wpływa pozytywnie na zdrowie i kondycje zwierząt, szczególnie w okresie wzrostu,
- jest istotnym budulcem tkanek mięśniowych i kostnych,
- wpływa pozytywnie na Ph przewodu pokarmowego.

Kukurydza cała paszowa
Jest jedną z najczęściej uprawianych i używanych roślin paszowych stosowanych zarówno w żywieniu bydła mlecznego, jak i mięsnego. Zawiera dużo łatwo strawnych węglowodanów i tłuszczu przy niskiej zawartości włókna oraz białka, dzięki czemu ma najwyższą wartość energetyczną ze wszystkich rodzajów zbóż. Najważniejszym składnikiem zawartym w kukurydzy paszowej jest tłuszcz kukurydziany. Jest on bogaty w witaminę E, nienasycone kwasy tłuszczowe oraz ksantofile. Ziarna kukurydzy zawierają wyłącznie substancje odżywcze. Są smaczne i chętnie pobierane przez zwierzęta. .

Kukurydza kiszona
Kiszone ziarno kukurydzy w żywieniu przeżuwaczy stanowi doskonałe źródło energii w skarmianej dawce, zwłaszcza u wysokowydajnych krów mlecznych. Bardzo często jest uzupełnieniem kiszonki z całych roślin kukurydzy. Skrobia pochodząca z kiszonego ziarna ulega bardzo szybkiemu rozkładowi w żwaczu. Kiszone ziarno kukurydzy różni się od suszonego ziarna wyższą wartością pokarmową oraz strawnością i dostępnością energii.

Melasa
Jest chętnie stosowanym źródłem energii w dawkach pokarmowych dla krów mlecznych. Jest doskonałym uzupełnieniem każdej mieszanki, nadając jej kaloryczność i zwiększając jej atrakcyjność pokarmową. Jej dawkowanie powinno być uzależnione od wartości pokarmowych pozostałych skarmianych komponentów. Melasa buraczana jest doskonałym dodatkiem do wzbogacenia paszy dla bydła. Powstająca w procesie rafinacji cukru, zawiera ok. 80% suchej masy, ok. 40-50% sacharozy, ok. 10% białka o niskiej wartości pokarmowej oraz związki mineralne. Ma naturalny słodki zapach i ciemny jednolity kolor. Jest bogata m.in. w wapń, fosfor, magnez, potas, sód oraz witaminy z grupy B.

Otręby pszenne paszowe
Produkt uboczny przemiału młynarskiego pszenicy. Składają się głownie z warstwy zewnętrznej ziarna, czyli warstwy owocowo-nasiennej. Ich smakowitość, dietetyczność oraz duża zawartość włókna powoduje, że są bardzo dobrym komponentem mieszanek paszowych. W otrębach znajdziemy dużą ilość błonnika, witamin z grupy B, związków mineralnych, głównie fosforu oraz białka (lizyny) i cennych tłuszczy. Ten składnik pokarmowy przyczynia się w znacznym stopniu do poprawy funkcjonowania układu pokarmowego zwierząt.

Sól kamienna paszowa
Nazywana inaczej chlorkiem sodu – jest znakomitym dodatkiem do pasz dla zwierząt, która uzupełnia dietę w niezbędne składniki mineralne tj. sód i chlor. Minerały w niej zawarte są niezbędne do utrzymania prawidłowego żywienia zwierząt, co wspomaga ich rozwój i funkcjonowanie. Sól paszowa poprawia przyswajanie potasu, magnezu i wapnia. Wpływa na równowagę jonową płynów ustrojowych oraz chroni przed odwodnieniem jak i nadmiernym pobieraniem wody.

Śruta kukurydziana
Mielone (mlewnikowane) ziarna kukurydzy. Stanowi materiał paszowy przeznaczony do sporządzania pełnoporcjowych mieszanek paszowych dla zwierząt, głównie dla kur niosek, bydła mlecznego i opasowego oraz indyków i gęsi. Skutecznie uzupełnia białko w dawkach pokarmowych oraz stanowi bardzo dobre źródło energii w dawce pokarmowej.

Śruta rzepakowa
Jest produktem ubocznym tłoczenia oleju z prażonych nasion rzepaku w wysokiej temperaturze. W wyniku tego procesu śruta zostaje odgoryczona i pozbawiona enzymu mirozynazy, czyli czynnika negatywnie wpływającego na jakość produktu. Zawiera dużo białka oraz aminokwasów siarkowych, w tym metioniny i cystyny. Wysokiej jakości śruta sprzyja wzrostowi rozrodu oraz zwiększa pasaż białka mikrobiologicznego.

Śruta sojowa
Produkt uzyskiwany po ekstrakcji i odpowiedniej obróbce cieplnej obłuszczonych ziaren soi. Jest to najczęściej stosowane źródło białka, aminokwasów egzogennych tj. lizyny i tryptofanu w żywieniu zwierząt hodowlanych. Śrutę sojową cechuje bardzo wysoka zawartość białka oraz niska włókna surowego i składników antyżywieniowych. Ceniona jest głównie za korzystny skład aminokwasowy oraz bardzo wysoki poziom strawności białka.

Tlenek magnezu paszowy
Nazywany inaczej magnezytem kalcynowanym – to wywodzący się z grupy tlenków zasadowych nieorganiczny związek chemiczny. Jest kwalifikowanym dodatkiem do pasz zwierzęcych i premiksów. Wpływa na prawidłowy wzrost, rozród oraz stymulację apetytu. Magnez wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mięśni i nerwów oraz pełni istotną rolę w procesach metabolicznych.

Wodorowęglan sodu paszowy
Nazywany kwaśnym węglanem sodu – jest to bardzo dobre źródło sodu stosowane w żywieniu zwierząt hodowlanych jako dodatek do mieszanek paszowych. Jest niezbędny do prawidłowego wykorzystywania białka i energii z paszy. Zapobiega także zahamowaniu wzrostu zwierząt. U przeżuwaczy skarmianych dużymi dawkami paszy treściwej jest stosowany jako bufor, który szybko neutralizuje niskie pH żwacza, co zmniejsza ryzyko wystąpienia kwasicy.

Wysłodki buraczane niemelasowane
Produkt pochodzenia roślinnego uzyskiwany podczas procesu produkcji cukru z buraków cukrowych. Składają się z białka surowego, włókna surowego wysoce strawnego i cukru. Zawierają umiarkowaną ilość sacharozy ale są bogate we włókno, dzięki czemu wspierają pracę układu trawiennego i zapobiegają odwadnianiu się. Zawarta w nich celuloza dostarcza wolno uwalnianej energii.

Wysłodki buraczane toffi melasowane
Produkt pochodzenia roślinnego uzyskiwany podczas procesu produkcji cukru z buraków cukrowych. Zawierają krajankę buraków cukrowych po ekstrakcji wody i suszeniu. Są bardzo wartościowym, łatwostrawnym i wysokowłóknistym dodatkiem w diecie zwierząt. Dzięki dodatkowi melasy są także paszą wysokoenergetyczną o dużej zawartości węglowodanów. Ponadto melasa znacznie zwiększa smakowitość oraz zapach paszy, dzięki czemu zwierzęta chętniej ją pobierają. Są bogate w białko i włókno surowe.